Blokowanie profilu, strony lub pseudonimu na Facebooku
Kopiuj link
Pomoc do aplikacji na Androida
Pomoc dotycząca komputerów
Pomoc na temat aplikacji na iPada
Pomoc dotycząca aplikacji na iPhona
Pomoc dotycząca przeglądarki w urządzeniu mobilnym
Pomoc dotycząca aplikacji Facebook Lite
Pomoc do aplikacji na Androida
Pomoc dotycząca komputerów
Pomoc na temat aplikacji na iPada
Pomoc dotycząca aplikacji na iPhona
Pomoc dotycząca przeglądarki w urządzeniu mobilnym
Pomoc dotycząca aplikacji Facebook Lite
Po zablokowaniu profilu lub strony niektóre działania zostaną ograniczone, np. interakcja z osiami czasu, postami, komentarzami lub wiadomościami. Nie dotyczy to aplikacji, gier ani grup, do których należycie. Jeśli obecnie masz połączenie z danym profilem lub daną stroną, zablokowanie spowoduje usunięcie z grona znajomych, cofnięcie polubienia i zakończenie obserwowania.
Gdy zablokujesz pseudonim w grupie na Facebooku, możliwość interakcji tej osoby z Twoimi treściami w grupie zostanie ograniczona.
Jeśli masz inne profile na Facebooku, ustawieniami dotyczącymi blokowania musisz zarządzać oddzielnie w każdym profilu.
Możesz dowiedzieć się więcej na temat tego, jak odblokować profil lub stronę.
Blokowanie profilu lub strony
Aby zablokować kogoś na Facebooku:
- Przejdź do profilu lub strony tej osoby.
- Kliknij
Opcje (lub Więcej).
- Kliknij Zablokuj, a następnie potwierdź, że chcesz zablokować tę osobę, klikając Potwierdź.
Aby kogoś zablokować, możesz też przejść do sekcji Ustawienia i prywatność > Ustawienia > Blokowanie i wpisać imię i nazwisko danej osoby.
Uwaga: Opcja blokowania nie jest już dostępna bezpośrednio w menu posta w Aktualnościach. Nadal można zablokować kogoś z poziomu jego profilu lub z poziomu własnych ustawień.
Profil lub stronę możesz również zablokować po przejściu do ustawień blokowania:
- Kliknij zdjęcie profilowe w prawym górnym rogu Facebooka.
-
Wybierz
Ustawienia i prywatność, a następnie kliknij
Ustawienia.
- W menu kliknij Blokowanie w sekcji Odbiorcy i widoczność.
- W sekcji Blokuj profile i strony kliknij Edytuj.
- Kliknij opcję Dodaj do listy zablokowanych.
- Wpisz nazwę profilu lub strony, które chcesz zablokować.
- Kliknij Zablokuj obok jego nazwy.
- Kliknij Potwierdź.
Uwaga: Jeśli masz problem z odnalezieniem profilu, który chcesz zablokować, możesz spróbować użyć adresu e-mail powiązanego z tym profilem na Facebooku.
Blokowanie pseudonimu w grupie na Facebooku
- Znajdź post lub komentarz opublikowane przez pseudonim, który chcesz zablokować.
- Kliknij pseudonim lub jego zdjęcie profilowe.
- Kliknij
Opcje obok pseudonimu na stronie profilu w grupie.
- Kliknij Zablokuj [pseudonim], a następnie potwierdź, że chcesz zablokować tę osobę, klikając Zablokuj.
- Uwaga: Zablokowanie pseudonimu w grupie spowoduje zablokowanie tylko tego pseudonimu, a nie profilu głównego powiązanego z tym pseudonimem.
Co się stanie po zablokowaniu profilu lub strony
Zablokowany profil lub strona nie będą mogły:
- wyświetlać Twoich postów;
- oznaczać Cię w postach, komentarzach i na zdjęciach;
- zapraszać Cię na wydarzenia lub do grup;
- rozpoczynać rozmów z Tobą;
- dodawać Cię do grona znajomych.
Co się stanie, jeśli zablokuję pseudonim w grupie?
Jeśli zablokujesz pseudonim w grupie, osoba posługująca się tym pseudonimem nie będzie mogła:
- oznaczać Cię w postach lub komentarzach w grupie;
- wchodzić w interakcje z Twoimi treściami w grupie.
W niektórych przypadkach może nadal mieć możliwość wyświetlania Twoich treści. Jeśli zablokujesz pseudonim w grupie, nie będziesz widzieć żadnych postów ani komentarzy opublikowanych w grupie przez osobę posługującą się tym pseudonimem. Nadal możesz wyświetlać treści osoby posługującej się tym pseudonimem w innych grupach.
Inne kwestie do rozważenia w przypadku blokowania profilu
- Jeśli nie chcesz usuwać profilu z grona znajomych, ale chcesz widzieć mniej postów publikowanych przez ten profil na Facebooku, możesz ograniczyć kontakt z tym profilem.
- Zablokowany profil nie będzie mógł:
- rozpoczynać rozmów z Tobą;
- dodawać Cię do grona znajomych.
- Jeśli zablokujesz czyjś profil z więcej niż jednego profilu, możliwe, że zablokowana osoba domyśli się, że wszystkie te profile należą do Ciebie.
Pamiętaj, że zablokowanie może nie zapobiec wszystkim formom komunikacji lub kontaktu (np. w aplikacjach lub grupach). Dowiedz się więcej o tym, co możesz zobaczyć, gdy zablokujesz czyjś profil.
Gdy zablokujesz osobę posiadającą więcej niż jeden profil
- Zablokowanie jednego z jej profili spowoduje zablokowanie tylko tego konkretnego profilu. Nie spowoduje zablokowania pozostałych profili. Oznacza to, że wciąż możesz wchodzić w interakcje z pozostałymi profilami tej osoby.
- Na przykład możesz rozpocząć rozmowę z pozostałymi profilami lub dodać je do grona znajomych.
- Zablokowanie czyjegoś profilu spowoduje ograniczenie niektórych sposobów kontaktu z Tobą z poziomu innych profili.
Gdy zablokujesz osobę posiadającą więcej niż jeden pseudonim
Zablokowanie jednego z pseudonimów spowoduje zablokowanie tylko tego konkretnego pseudonimu. Nie spowoduje to zablokowania profilu głównego powiązanego z tym pseudonimem ani innych pseudonimów powiązanych z takim profilem głównym. Oznacza to, że nadal możesz wyświetlać treści tej osoby powiązane z jej innymi pseudonimami lub jej profilem głównym.
Pamiętaj
- Jeżeli zablokujesz profil, a następnie go odblokujesz, przywrócenie znajomości będzie wymagało wysłania nowego zaproszenia do grona znajomych. Jeśli zablokujesz stronę, a następnie ją odblokujesz, konieczne będzie ponowne rozpoczęcie obserwowania tej strony.
- Profile, strony i pseudonimy nie są powiadamiane o zablokowaniu.
Inne sposoby uzyskania pomocy
Czat z asystentem pomocy Meta AI
Rozwiązuj problemy, wprowadzaj zmiany i korzystaj ze wsparcia w czasie rzeczywistym
