Menyekat profil, Halaman, atau nama panggilan Facebook seseorang
Salin Pautan
Bantuan Aplikasi Android
Bantuan Komputer
Bantuan Aplikasi iPad
Bantuan Aplikasi iPhone
Bantuan Pelayar Mudah Alih
Bantuan Aplikasi Facebook Lite
Bantuan Aplikasi Android
Bantuan Komputer
Bantuan Aplikasi iPad
Bantuan Aplikasi iPhone
Bantuan Pelayar Mudah Alih
Bantuan Aplikasi Facebook Lite
Apabila anda menyekat profil atau Halaman, tindakan tertentu akan dihadkan, seperti berinteraksi dengan garis masa, siaran, komen atau mesej masing-masing. Hal ini tidak termasuk aplikasi, permainan atau kumpulan yang disertai oleh anda berdua. Jika anda sedang berhubung dengan profil atau Halaman tersebut, penyekatan akan menyahrakan, menyahsuka dan menyahikut profil atau Halaman.
Setelah anda menyekat nama panggilan dalam kumpulan Facebook, keupayaan nama panggilan tersebut untuk berinteraksi dengan kandungan kumpulan anda akan dihadkan.
Sekiranya anda mempunyai profil Facebook tambahan, anda perlu mengurus sekatan daripada setiap profil anda secara berasingan.
Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang cara menyekat profil atau Halaman.
Menyekat profil atau Halaman
Untuk menyekat seseorang di Facebook:
- Pergi kepada Profil atau Halaman mereka.
- Klik
Pilihan (atau Lagi).
- Klik Sekat, kemudian sahkan bahawa anda ingin menyekat profil atau Halaman tersebut dengan mengklik Sahkan.
Anda juga boleh menyekat seseorang dengan pergi kepada Seting & Privasi > Seting > Sekatan dan menaip nama mereka.
Nota: Pilihan Sekat tidak lagi tersedia secara terus daripada menu siaran pada Suapan. Anda masih boleh menyekat seseorang daripada profil mereka atau melalui Tetapan anda.
Anda juga boleh menyekat profil atau Halaman dengan pergi kepada seting Sekatan anda:
- Klik gambar profil anda pada bahagian atas sebelah kanan Facebook.
-
Pilih
Tetapan & privasi, kemudian klik
Tetapan.
- Dalam menu, klik Sekatan pada bahagian Khalayak dan keterlihatan.
- Dalam bahagian Sekat profil dan Halaman, klik Edit.
- Klik Tambah pada senarai sekat.
- Taip nama profil atau Halaman yang ingin anda sekat.
- Klik Sekat di sebelah nama mereka.
- Klik Sah.
Nota: Jika anda menghadapi masalah untuk menemukan profil yang ingin disekat, anda boleh cuba menggunakan e-mel yang dikaitkan dengan profil Facebook.
Sekat nama panggilan dalam kumpulan Facebook
- Temukan siaran atau komen daripada nama panggilan yang ingin disekat.
- Klik nama panggilan atau foto profil nama panggilan.
- Di sebelah nama panggilan pada halaman profil kumpulan, klik
Pilihan.
- Klik Sekat [Nama panggilan], kemudian sahkan bahawa anda ingin menyekat nama panggilan itu dengan mengklik Sekat.
- Nota: Penyekatan nama panggilan dalam kumpulan hanya menyekat nama panggilan itu dan tidak menyekat profil utama yang dikaitkan dengan nama panggilan tersebut.
Apakah yang berlaku apabila anda menyekat profil atau Halaman?
Apabila anda menyekat profil atau Halaman, profil atau Halaman tersebut tidak akan dapat:
- Melihat siaran anda.
- Mengetag anda dalam siaran, komen atau foto.
- Menjemput anda kepada acara atau kumpulan.
- Memulakan perbualan dengan anda.
- Menambah anda sebagai rakan.
Apakah yang berlaku apabila saya menyekat nama panggilan dalam kumpulan?
Apabila anda menyekat nama panggilan dalam kumpulan, nama panggilan tersebut tidak akan dapat:
- Mengetag anda dalam siaran atau komen dalam kumpulan.
- Berinteraksi dengan kandungan anda dalam kumpulan.
Dalam sesetengah kes, mereka mungkin masih dapat melihat kandungan anda. Apabila anda menyekat nama panggilan dalam kumpulan, anda tidak akan melihat sebarang siaran atau komen daripada nama panggilan itu dalam kumpulan tersebut. Anda mungkin masih melihat kandungan daripada nama panggilan itu dalam kumpulan lain.
Perkara lain yang perlu dipertimbangkan apabila anda menyekat profil
- Sekiranya anda tidak mahu menyahrakan profil tetapi anda ingin kurang melihat siaran profil tersebut pada Facebook, anda boleh berehat daripada melihat profil tersebut.
- Profil yang anda sekat tidak akan dapat:
- Memulakan perbualan dengan anda.
- Menambah anda sebagai rakan.
- Sekiranya anda menyekat profil seseorang melalui lebih daripada satu profil anda, orang yang anda sekat mungkin akan dapat mengetahui bahawa anda memiliki semua profil tersebut.
Ingat bahawa tindakan menyekat seseorang tidak akan menghalang semua komunikasi atau interaksi (contoh: dalam aplikasi atau kumpulan). Ketahui lebih lanjut tentang perkara yang boleh anda lihat apabila anda menyekat profil seseorang.
Apabila anda menyekat seseorang yang mempunyai lebih daripada satu profil
- Penyekatan satu daripada profil mereka hanya akan menyekat profil tersebut. Langkah ini tidak akan menyekat profil mereka yang lain. Hal ini bermaksud bahawa anda masih boleh berinteraksi dengan profil mereka yang lain.
- Sebagai contoh, anda boleh memulakan perbualan dengan profil lain atau menambahkan mereka sebagai rakan.
- Apabila anda menyekat profil seseorang, hal ini akan mengehadkan beberapa cara mereka boleh berinteraksi dengan anda daripada profil mereka yang lain.
Apabila anda menyekat seseorang yang mempunyai lebih daripada satu nama panggilan
Penyekatan satu daripada nama panggilan mereka hanya akan menyekat nama panggilan tersebut. Tindakan ini tidak menyekat profil utama yang dikaitkan dengan nama panggilan itu atau mana-mana nama panggilan lain yang dikaitkan dengan profil utama tersebut. Hal ini bermakna anda masih akan melihat kandungan daripada nama panggilan lain atau profil utama yang dikaitkan dengan nama panggilan lain itu.
Ingat perkara yang berikut
- Jika anda menyekat profil dan kemudian menyahsekat profil itu, anda perlu menghantar permintaan menjadi rakan yang baharu kepada profil tersebut. Jika anda menyekat Halaman dan kemudian menyahsekat Halaman itu, anda perlu mengikuti semula Halaman itu.
- Profil, Halaman dan nama panggilan tidak akan menerima pemberitahuan apabila disekat.
Cara lain untuk mendapatkan bantuan
Sembang dengan pembantu sokongan Meta AI
Selesaikan isu, buat perubahan dan dapatkan sokongan dalam masa nyata
